Op 8 maart start een nieuwe ronde van het Traject Techniek Oriëntatie (TTO), een serie workshops waarin je de veelzijdigheid van nieuwe technieken ontdekt: van 3D tekenen met Solidworks tot het bewerken van biobased materialen. Je werkt zowel aan jouw technische als digitale skills én ontmoet innovatieve techniekbedrijven uit de regio.
Voor iedereen die wil blijven leren
Het Traject Techniek Oriëntatie is er voor iedereen met passie voor techniek. Of je nu een schoolverlater of net afgestudeerd bent, ruime ervaring op zak hebt of nog geen enkele. “Welke achtergrond je ook hebt, je bent van harte welkom om mee te doen. Je hebt dus geen startindicatie, voorkennis of opleiding nodig. Het enige wat we belangrijk vinden is jouw motivatie; word jij enthousiast van nieuwe technieken?”, vertelt Claire van Nunen van SPARK.
“Waar ontstaat bij jou de ‘spark’?”
Laagdrempelige kennismaking
Het traject bestaat uit tien verschillende workshops: van een lichtplan maken en het aansluiten van led-verlichting door Kuijpers Installatietechniek tot het frezen en snijden van duurzame materialen met een industriële Zünd-machine. Claire: “Deelnemers mogen overal aan proeven. Zo ervaren zij waar er een spark ontstaat; waarvan gaat hun hart écht sneller kloppen?”
Bij Emi Ariaans-Tsutsushio vloog tijdens de vorige editie de vonk over bij de workshop Biobased Bouwen. “Door de positieve energie die het bij mij losmaakte, wist ik direct dat dit dé richting is waarin ik mezelf verder wil ontwikkelen. Momenteel volg ik dan ook een online cursus op het gebied van circulair ontwerp en duurzame (bouw)omgeving.”
Lina Eijlers vindt het oriëntatietraject eveneens waardevol: “Ik heb op een laagdrempelige manier kennisgemaakt met de brede wereld van techniek. Hierdoor weet ik beter wat me juist wel én niet trekt.”
De workshop biobased bouwen gaf me veel energie en richting.
Emi Ariaans-Tsutsushio, deelnemer TTO
Combinatie van theorie en praktijk
De workshops vinden op de woensdag plaats in het Lab van SPARK Campus, een enkele keer maak je een uitstapje naar een techniekbedrijf. In de ochtend duik je in de theorie, in de middag steek je de handen uit de mouwen. “Je krijgt bijvoorbeeld eerst uitleg door Bloxz over het Building Information Model (BIM) en gaat vervolgens in de praktijk ervaren wat het betekent om een huisje te laseren en in elkaar te zetten, om de essentie en voordelen van BIM te ervaren”, licht Claire toe. “Het zijn praktische snack-sized ervaringen die je opdoet, waarbij kennis van de techniek, de sector en het bedrijf centraal staan.”
Een welkome afwisseling volgens Emi: “De combinatie van leren en doen maakt het traject erg inzichtelijk. Elke workshop gaat bovendien over een andere soort techniek en zo’n brede invalshoek zie je niet zo vaak.” Ook de begeleiding wordt door de deelnemers als prettig ervaren. “Hanna du Pré van InnAut leidt de groep op een adequate en relaxte manier. En het enthousiasme van de workshopleiders werkt erg aanstekelijk”, vertelt Eelco Veenman.
Uit je comfortzone
Naast de nodige technische kennis heeft het traject beeldend kunstenaar Eelco nog meer opgeleverd: “Het is voor mij een concreet begin van mijn zoektocht geweest om wat te veranderen aan mijn ambachtelijke beroepspraktijk. Door dit proces in een gevarieerde groep te doen ben ik meer uit mijn comfortzone getreden. Ik wil me zowel meer gaan verdiepen in het 3D tekenen als gaan samenwerken met andere makers.” Ook Lina vindt het inspirerend om met een mix van mensen het traject te volgen: “Hoewel iedereen een andere achtergrond heeft, zijn er genoeg overeenkomsten: de nieuwsgierigheid en de wens om een stap in de techniek te maken. Van elkaars perspectieven, ideeën en oplossingen leer je enorm veel!”
Na afloop van het traject ontvang je een certificaat. De Bossche wethouder Ralph Geers hield bij de uitreiking van de vorige editie een persoonlijk praatje. Als wethouder van o.a. Ondernemerschap en Data-economie & innovatie, deelde hij zijn tevredenheid:
“Hier staat een trotse wethouder. Een wethouder die certificaten mag uitreiken aan zzp-ers en medewerkers, die iets hebben met het thema duurzaamheid. Door dat thema zijn zij geïnspireerd geraakt, hebben zich de afgelopen maanden hier bij SPARK bekwaamd in digitaal vakmanschap en zijn op zoek gegaan naar een nieuwe invulling van hun werk of baan. Op zoek naar een nieuwe betekenisvolle uitdaging. Super en wat een lef!