Alle projecten

Traject Technische Oriëntatie

Er is een groeiende behoefte aan mensen met de juiste technische en digitale skills. Maar waar vind je die? Anderzijds, zijn er mensen die wel willen werken met technieken van de toekomst maar weten niet waar ze moeten beginnen.

Traject Technische Oriëntatie

Er is een groeiende behoefte aan mensen met de juiste technische en digitale skills. Maar waar vind je die? Anderzijds, zijn er mensen die wel willen werken met technieken van de toekomst maar weten niet waar ze moeten beginnen. SPARK Campus heeft een traject ontwikkeld dat een scharnier vormt tussen beiden.

De beroepen van morgen voor iedereen

Het Traject Technische Oriëntatie (TTO) is gevormd rondom het concept van 10x10x10. Gedurende tien weken komen tien medewerkers van bedrijven hun techniek uitleggen in theorie én praktijk. Deelnemers van het traject maken op die manier kennis met diverse vaardigheden die waardevol zijn voor een toekomstige werkgever in de ontwerp-, bouw- en technieksector.

10 weken, 10 bedrijven, 10 technieken

Het Traject Technische Oriëntatie (TTO) is gevormd rondom het concept van 10x10x10. Gedurende tien weken komen tien medewerkers van bedrijven hun techniek uitleggen in theorie én praktijk. Deelnemers van het traject maken op die manier kennis met diverse vaardigheden die waardevol zijn voor een toekomstige werkgever in de ontwerp-, bouw- en technieksector. 

SPARK gelooft in een inclusieve arbeidsmarkt waar voor ieder talent een plek is. 

Voor wie is dit traject interessant?

Eigenlijk voor iedereen die gemotiveerd is en interesse toont in techniek. Leeftijd en achtergrond zijn niet belangrijk, net zo min of een opleiding is afgerond. Er is dus geen startindicatie, voorkennis of opleiding nodig. Wat wel belangrijk is, is dat de persoon gemotiveerd is om te ontdekken waar zijn/haar ogen van gaan sprankelen.

Reden voor mensen om hier aan deel te nemen zijn uiteenlopend. Het kan zijn dat een persoon niet meer gelukkig is in zijn/haar huidige werkomgeving. Of iemand heeft voortijdig school verlaten of voelt niet meer de gedrevenheid om de opleiding af te maken. Het kan ook iemand zijn die een stap vooruit wil zetten en zich wil ontwikkelen in duurzame en nieuwe technieken. 

Ik heb kennis gemaakt met de allergaafste technieken en bedrijven. SPARK is een grote snoepwinkel!

Fenna, deelnemer Traject Technische Oriëntatie

Wat levert het op?

Een deelnemer leert in tien weken, tien technieken, tien bedrijven en de medewerkers van die bedrijven kennen. Een deelnemer gaat zien wat verschillen zijn, maar gaat vooral bij zichzelf ontdekken wat hem/haar aanspreekt. Een techniek, een bedrijf, groot of klein of misschien wel een opleiding. Daarnaast speelt het sociale aspect van een groep ook een rol in de persoonlijke ontwikkeling van deelnemers. 

Je doet een stuk praktijk op en leert hoe een bedrijf eigenlijk werk. De bedrijven staan altijd open om je vragen te beantwoorden.

Prem, deelnemer Traject Technische Oriëntatie

Welke technieken komen aan bod?

Gedurende het traject komt er iedere week een andere techniek aan bod. De workshops en masterclasses worden gegeven door bedrijven en organisaties uit het netwerk van SPARK Campus. Dit zijn bedrijven die in de ontwerp-, bouw- en technieksector zitten en met digitalisering, slimme technologie en duurzame toepassingen bezig zijn. Het programma zit zo in elkaar dat de kennis die je opdoet aan het begin, je kunt gebruiken in alle gastlessen.

Digitaal ontwerpen

Digitaal werken is het uitgangspunt. Denk aan het ontwerpen in 3D tekensoftware, het leren 3D printen met materiaalkennis van het filament of het maken van een VR/AR toepassing. Bedrijven die een workshop komen geven zijn bijvoorbeeld Cadmes, Colorfabb, Dassault Systèmes, Fectar en Zünd Benelux.

Slimme technologie

Verlichting, verwarmen en koelen op een slimme manier. Smart technology wordt ontdekt. Deelnemers krijgen een gastles over mechatronica en leren van Koninklijke Kuijpers hoe een duurzaam lichtplan met led verlichting wordt aangesloten. Ook gaan ze aan de slag met radiatoren onder begeleiding van JAGA Climate Designers.

Duurzame toepassingen

Met duurzame toepassingen wordt op een circulaire manier gekeken naar het (her)gebruik van materialen, zoals het recyclen van plastic bij Sparkling Plastic. Zowel vanuit de maakindustrie als vanuit de bouw wordt kennis over biobased materialen gedeeld. Ook komt Building Information Modeling (BIM) aan bod en leert het bedrijf Bloxz hoe in de bouw op een duurzame manier wordt gewerkt.

“Naast dat je kennis maakt met duurzame en nieuwe technieken, ontmoet je veel inspirerende mensen van verschillende bedrijven. Ook is het samenwerken met andere deelnemers heel leerzaam!”

Eelco,oud-deelnemer en begeleider Traject Technische Oriëntatie

Wanneer start dit traject?

Twee keer per jaar organiseert SPARK Campus het Traject Technische Oriëntatie, een in het voorjaar (maart, april,mei) de ander in het najaar (oktober, november, december). Gedurende het traject wordt er iedere woensdag van 10.00 tot 16.00 uur een gastles van een bedrijf gegeven. In de vakanties zijn er geen lessen. 

De maand voorafgaand aan de start van het traject is er een kennismakingsdag in het SPARK Lab waar we deelnemers graag ontmoeten om te kijken of ze gemotiveerd zijn. In de agenda vind je de exacte startdata.