Het nieuws is formeel bekend gemaakt dat SPARK in samenwerking met TNO, Avans Hogeschool, JADS en Koning Willem I College regionaal aan de slag gaan met de versnelling van skills-ontwikkeling van (toekomstige) vakmensen in de bouw en techniek.
Versnellen van emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving
TKI Bouw en Techniek is het Topconsortium voor Kennis en Innovatie in bouwontwerp, bouw en bouwtechniek gericht op een CO2-vrije en toekomstbestendige gebouwde omgeving. Op 16 januari 2023 was de aftrap van het landelijk programma ‘Regionaal bouwen aan human capital’. Het doel is om de realisatie van een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving te versnellen. De regionale aanpak is nodig omdat het tekort aan huidige en toekomstige vakmensen met de juiste skills succesvolle innovaties in de ontwerp-, bouw- en technieksector belemmert.
“Niet praten, maar doen. Talenten laten groeien, ideeën tot leven brengen en impact creëren.”
SPARK als verbinder Regio Zuid Nederland
Bij de start van het landelijk programma staan vier regionale samenwerkingsverbanden centraal, getrokken door de innovatiehubs Bouwlab R&Do in Haarlem, SPARK Campus in ‘s-Hertogenbosch, Pioneering in Enschede en de innovatiehubs van de Hanzehogeschool en het Alfa College in Groningen. Het door TNO ontwikkelde Sharebouw&Techniek-concept dat de werelden van werken, leren en innoveren in regionale ecosystemen aan elkaar verbindt, vormt het uitgangspunt van het programma.
Om de doelstellingen van het programma te halen werkt SPARK niet alleen samen met bovengenoemde onderzoeks- en onderwijsprogramma’s. Uiteraard wordt ook nauw samengewerkt met de partners van SPARK Campus en de samenwerkingsverbanden waarin SPARK is vertegenwoordigd.
Bij het uitvoeren van de activiteiten werken de regio’s nauw samen. Hierdoor kan sneller worden geleerd en kan wat werkt direct worden opgeschaald naar en doorontwikkeld worden in een andere regio.
Ontwikkeling van het programma
De eerste fase in de realisatie staat in teken van het ontwikkelen van de roadmap voor dit programma. Daarna gaat SPARK aan de slag met de concretisering aan de hand van het Sharebouw&Techniek-concept. Het volgende wordt in beeld gebracht:
- Welke innovaties en uitdagingen verwachten we de komende 5 jaar
- Hoe kan de learning community daarbij ondersteunen
- Wat is het doel, de ambitie en de beoogde impact van de learning community?
- Welke rollen willen verschillende partijen hierin spelen?
Uiteraard wordt hierbij voortgebouwd op de eerder uitgevoerde validatiestudie door SPARK. Voor de komende tijd worden inhoudelijke werksessies met de onderwijspartners gepland en er komen klankbordsessies met de betrokken partners van SPARK Campus.