Alle berichten

Energiedamwand Nederland winnaar van het scale-up programma ‘Opschalen in de Energietransitie’

16 april 2024
Energiedamwand Nederland winnaar van het scale-up programma ‘Opschalen in de Energietransitie’

De jury was vooral onder de indruk van de oplossing die https://energie-damwanden.nl/ biedt, omdat ze gebruik maken van een onbeperkte energiebron. Jurylid Remco van Dessel van Stantec benadrukt dat dit, in deze tijd van schaarste, uiteindelijk de doorslaggevende factor was om hen deze editie te laten winnen. Dit zou wel eens mooi kunnen passen in de maatregelen om bijvoorbeeld bedrijventerreinen te verduurzamen.

“De andere deelnemers aan deze 4e editie van dit scale-up programma deden overigens nauwelijks onder voor de winnaar”

jurylid Liesbeth Kraaijveld, directeur van Innovencio

“De andere deelnemers aan deze 4e editie van dit scale-up programma deden overigens nauwelijks onder voor de winnaar”, aldus jurylid Liesbeth Kraaijveld, directeur van Innovencio die de prijsuitreiking dit keer voor haar rekening nam. De jury was onder de indruk van de oplossingen die in de meeste gevallen een heel specifiek probleem aanpakken en/ of goed zijn toegespitst op een gerichte doelgroep.

Zo was er een gedeelde 2e plaats voor crowdheating, dankzij hun mooie oplossing voor het verduurzamen van (o.a.) jaren 30 woningen. Aangezien een deel van deze woningen vaak al deeloplossingen hebben geïmplementeerd, zoals zonnepanelen, sprak het de jury aan dat de bestaande aangebrachte verduurzamingsmaatregelen worden hergebruikt en geoptimaliseerd met een flink extra rendement. Mooi staaltje van circulair denken, zo beaamden de andere 2 juryleden, Rob Bogman en Jack Wasser.

Crowdheating deelde de 2e plaats met QurrentCoins omdat de eenvoud van de oplossing van ‘plakkende auto’s’ aan laadpalen de jury enorm aansprak in combinatie met de uitstekende pitchkwaliteiten van Alexander Roepers. Dankzij een loyalty programma worden de bezitters van elektrische auto’s beloond voor het beschikbaar maken van de laadplek als hun eigen accu vol is. Dit is een win-win-win voor (1) de eigenaar van de laadpalen die hierdoor meer inkomsten genereert dankzij meerdere laadbeurten per dag én het is winst voor (2) elektrische rijders die zo op hun werk grotere kans hebben om te kunnen laden. Tot slot helpt dit (3) in de netcongestieproblemen, omdat we met minder laadpunten kunnen volstaan, ondanks het groeiende wagenpark van elektrische voertuigen.

Ook Floating Solar kreeg een eervolle vermelding dankzij hun bewezen technologie van eilanden met zonnepanelen op water en de groei die ze weten te realiseren met deze belangrijke techniek. Ruimte op land is schaars en bovendien is de opbrengst van de PV-eilanden behoorlijk hoger door de koelende werking van het water. Ook dit lijkt een doeltreffende oplossingsrichting om de energietransitie te realiseren.

TKI Urban Energy, SPARK Campus en Hello New Day met haar Academy of Innovation kijken als organiserend comité van dit scale-up programma trots terug op de afgelopen maanden, waarin ze een bijdrage hebben mogen leveren aan de skillsontwikkeling en de business propositie van de 10 deelnemers van deze editie. Aan het einde werden namelijk veel complimenten in ontvangst genomen, van zowel de jury als van de deelnemers die de training als heel waardevol hebben ervaren.

Met dank aan de deelnemers van deze 4e editie: Ralph van Dijk, Nicolaas Veltman, Patrick Leppers, Gilbert Heuveling, Patrick Stoelhorst, Frank-Jan Betram, Ralph Dankers, Alexander Roepers, Christiaan Horsman en Twan Blauwwiekel.

Nieuws-gierig?