Alle berichten

Duurzaam bouwen geïnspireerd door het Nature Building Project

03 juli 2023

Met het Nature Building Project inspireert SPARK Campus al haar bezoekers door te laten zien en voelen wat er allemaal al mogelijk is met biobased materialen.

Duurzaam bouwen geïnspireerd door het Nature Building Project

SPARK Campus gaat een meerjarige samenwerking aan met het Nature Building Project van Company New Heroes. Het project is in principe een creatieve biobased materialen kist in de vorm van een modelhuis op schaal. Daarmee gaat SPARK op een inspirerende manier het netwerk activeren om in de mogelijkheden van biobased materialen en duurzame constructie te denken en doen.

Bouwen aan een duurzame leefomgeving

Het Nature Building Project nodigt uit om te bouwen aan een duurzame leefomgeving voor  iedereen. De Nature Building Kit bestaat uit houten modules en 30 biobased materialen op een schaal van 1 op 10. Met de materialen kun je een duurzame constructie in het klein bouwen. Spelenderwijs ontdek je met welke materialen de binnen- en buitenmuren, het dak, de gevel, natuurlijke isolatie en de vloer gemaakt kunnen worden.

“Deze samenwerking is belangrijk voor SPARK omdat de Nature Building Kit de bewustwording van en het werken met biobased materialen heel concreet en tastbaar maakt.”

Cassandra Vugts, SPARK Campus

Innovatie aanjagen

SPARK werkt aan een duurzame bouwsector om de realisatie van een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving te versnellen. Met het Nature Building Project inspireert de campus al haar bezoekers door te laten zien en voelen wat er allemaal al mogelijk is met biobased materialen. Ook wordt gekeken hoe biobased materialen en biobased bouwen toegepast kunnen worden in trainingen en andere vormen van skills-ontwikkelprogramma’s. Enerzijds om te kijken hoe toepasbaar het is in de nabije toekomst, anderzijds om innovatie aan te jagen op het gebied van biobased materialen. 

“SPARK Campus was in 2022 een van de partners van het stadsbrede Nature Building Project. Mooi om te zien dat de duurzame vonk is overgeslagen en dat SPARK er vorm aan geeft.”  – Rob Bogaarts, Club van Duurzaam Doen

Duurzaam Doen in Den Bosch

Eerder was het Nature Building Project door de Club van Duurzaam Doen naar de stad gehaald om Bosschenaren aan te moedigen na te denken over hun duurzame leefomgeving. SPARK was een van de partners van het stadsproject en een van de locaties waar de kit te bezichtigen was. In onderstaande video zie je daar een terugblik van:

Regionaal Bouwen aan Human Capital

In de regio Zuid Nederland werkt SPARK Campus aan het programma Regionaal Bouwen aan Human Capital. Dit programma van TKI Bouw en Techniek onderzoekt hoe we het adoptievermogen van innovaties in de ontwerp-, bouw- technieksector door huidige en toekomstige medewerkers kunnen versterken en in bedrijven kunnen stimuleren. Het TNO-concept Sharebouw&Techniek voor skillsontwikkeling staat hierbij centraal. SPARK (regio zuid), Bouwlab R&Do (regio west), Pioneering (regio oost) en de Hanzehogeschool/Alfacollege (regio noord) werken samen aan het landelijke programma. In de regio Zuid werken we samen met JADS, Avans Hogeschool en KW1C. Ook het Nature Building Project bij SPARK Campus draagt bij aan het genoemde doel. 

Credits Nature Building Project