Alle berichten

Ga jij de uitdaging aan om bouwhelmen te verduurzamen?

16 juni 2023

Samen met Kuijpers hebben we een ontwerpvraagstuk opgesteld om de afvalstroom van bouwhelmen te reduceren of zelf bouwhelmen een tweede leven te geven.

Ga jij de uitdaging aan om bouwhelmen te verduurzamen?

Jaarlijks worden wereldwijd miljoenen bouwhelmen naar de vuilstort gebracht. Een bouwhelm moet namelijk na iedere 3 tot 5 jaar vervangen worden om te blijven voldoen aan alle veiligheidseisen. Ongeacht of deze helmen gebruikt zijn of niet!. Dit is een probleem, want het zorgt voor een enorme afvalstroom aan bouwhelmen waar nog geen goede oplossing voor is. 

Duurzaam ontwerp gezocht

Om een oplossing te vinden schrijft SPARK Campus in samenwerking met Kuijpers en het Makers Platform een challenge uit. De uitdaging is om een goed ontwerp te maken waarmee een antwoord wordt gegeven op deze vraag: “Hoe kunnen oude bouwhelmen worden hergebruikt op een nuttige, betaalbare en duurzame manier?”

We zijn op zoek naar creatieve ondernemers die bouwhelmen een tweede leven kunnen geven. Door de vele verschillende soorten bouwhelmen van diverse materialen en kleuren is het goed recyclen van deze afvalstroom een lastige opgave. Daarnaast kunnen helmen ook vies en beschadigd zijn, wat het recyclen ook moeilijker maakt. 

In deze challenge zijn we op zoek naar zowel processen als producten om deze afvalstroom goed te kunnen hergebruiken. Lees alle ontwerpeisen en nadere informatie op het Makers Platform.

Samenwerking voor hergebruik van bouwhelmen

Door een nieuwe bestemming voor de afgedankte bouwhelmen te laten ontwerpen, willen SPARK Campus, Koninklijke Kuijpers en de andere partners binnen het SPARK netwerk een positieve bijdrage leveren om anders naar afval te kijken. 

Kuijpers is een technisch dienstverlener met ruim 1300 medewerkers. Ze ontwerpen, bouwen, onderhouden en exploiteren technische installaties in gebouwen en industrie. Met vestigingen in het hele land is Kuijpers landelijk én lokaal betrokken.

“Wij geloven dat hoogwaardige techniek en integraal samenwerken de oplossing bieden voor maatschappelijke vraagstukken.”

Koninklijke Kuijpers

Creatieve makers

Een andere samenwerkingspartner is het MakersPlatform dat creatief talent zichtbaar maakt en hen helpt aan betaalde opdrachten. Dit doen ze door vraagstukken vanuit bedrijven en overheden te koppelen aan het oplossingsvermogen van creatieve koppen.

Zoals met het uitschrijven van challenges, zoals dit vraagstuk van bouwhelmen verduurzamen.