Alle berichten

Inspiratiesessie ‘Regionaal Bouwen aan Human Capital’

09 juni 2023

Eergisteren kwamen de partners van het TKI Bouw en Techniek programma ‘Regionaal Bouwen aan Human Capital’ bij SPARK langs voor de derde inspiratiesessie van het programma.

Inspiratiesessie ‘Regionaal Bouwen aan Human Capital’

Innovatiehub Zuid

Vanuit onze rol als innovatiehub en trekker in de regio Zuid hadden we de inspiratiesessie voorbereid. Het energiegehalte was hoog, want de groep werd in een sneltreinvaart langs alle inhoudelijke thema’s van onze campus geleid. Johan Treur heette iedereen welkom. Vervolgens presenteerde hij kort hoe SPARK Campus een infrastructuur heeft gecreëerd. Een waarin samen met de onderwijspartners en de bedrijven wordt gewerkt aan de skillsontwikkelingen die nodig zijn om de verduurzaming van de gebouwde omgeving te versnellen.

Digitalisering en verduurzaming

Eén van de versnellingsmogelijkheden betreft digitalisering. Stéphane Lecomte van Dassault Systèmes trapte af met een overzicht van wat er allemaal reeds mogelijk is op het gebied van digitalisering met hun 3D-experience platform. Dassault Systèmes is actief in diverse sectoren van logistiek tot health care en van luchtvaart tot aan de maakindustrie. Sectoren die al vele malen meer zijn gedigitaliseerd en waar we als ontwerp-, bouw- en technieksector dus veel van kunnen leren. Bovendien beweegt de sector steeds meer richting de industrie door steeds meer industrieel te gaan bouwen. Dit maakt opschaling van bouwen met bijvoorbeeld biobased materialen of circulariteit kansrijk.

Het was een geslaagde dag, met als belangrijkste uitkomst dat de samenwerking tussen de hubs en tussen de partners meer en meer op gang komt.

TKI Bouw & Techniek

Onderwijspartners presenteren

Daarna namen de onderwijsinstellingen (JADS, Avans Hogeschool en KW1C) het stokje over door te presenteren wat zij in het programma ‘Regionaal Bouwen aan Human Capital’ aan het doen zijn. 

Zo vertelde Bertus Rosier dat er inmiddels enkele challenges zijn beschreven en voorgelegd als casuïstiek in verschillende minors van Avans Hogeschool. Bart Verstappen beschreef enthousiast de stappen die KW1C zet met Het Talent Atelier. 

Tot slot presenteerden Werner Liebregts en Ellen Geerts van JADS hoe zij de data- en digitaliseringsvraagstukken vertalen naar korte sprints in het MKB Datalab. Ook vertelden ze over het onderzoek dat ze zijn gestart naar de drempels die partijen ervaren bij het datagedreven werken en verdere digitalisering van de bouwketen.

Nature Building Project

Daarna dook de groep aan de hand van de Nature Building Kit in de wereld van biobased materialen. Hier is al veel mogelijk en er komt nog veel meer aan. Ook daar moeten we opschalen. De vraag is welke skills medewerkers in de bouwketen daarvoor moeten aanleren.

SPARK zou SPARK niet zijn, als er niet ook even gewerkt moest worden. Onder leiding van Jasper Sluis werd door iedereen een demontabel en remontabel miniatuur huis in elkaar gezet dat werd aangekleed met een aantal biobased materialen. Dit huisje mocht uiteraard mee naar huis, dus dezelfde avond hebben nog een aantal kinderen het een en ander geleerd over circulair en biobased bouwen. Het bezoek was pas compleet na de inspirerende rondleiding door Cassandra Vugts (directeur SPARK).