Alle berichten

Buro Kade en BIMWYSE ruiken volop kansen

14 juni 2023

Belangstelling van bedrijven, instellingen en organisaties voor het SPARK Campus groeit zienderogen. Buro Kade en BIMWYSE die zéér nauw met elkaar samenwerken, maken deel uit van het SPARK-netwerk.

Buro Kade en BIMWYSE ruiken volop kansen

Buro Kade en BIMWYSE, een architectenbureau en een bouwkundig engineeringsbureau werken zéér nauw met elkaar samen. De mainfocus van de twee bureaus, die min of meer in elkaar verweven zijn en op de Bossche Tramkade gebruikmaken van dezelfde ruimte, is gericht op smart, biobased en circulair bouwen. De grondslag komt precies overeen met de uitgangspunten die gelden voor SPARK Campus waar digitale 21ste eeuwse skills en toepassingen de boventoon voeren. Een uitstekende match, in meerdere opzichten.

Het nieuwe normaal

„We hebben in feite alle noodzakelijke disciplines onder één dak. Samen met BIMWYSE realiseren we nieuwe woningen en gebouwen. Gelijkertijd streven we ernaar de impact op het klimaat telkens te minimaliseren”, vertelt Ivo van den Thillart (46), directeur van Buro Kade. „Denk daarbij aan het gebruik van hernieuwbare grondstoffen waaronder hout, hennep en vlas. Biobased bouwen beschouwen we als het nieuwe normaal, evenals een sterke nadruk op het verwezenlijken van energieneutrale of zelfleverende gebouwen in combinatie van circulariteit.”

Tiny van Menzel (55), directeur van BIMWYSE, onderstreept dat de twee partners voortdurend bezig zijn met ‘the next step’. „Data zijn eveneens essentieel als het gaat om toekomstgericht bouwen. Meten is weten, iets wat ook voor het bouwmanagement en de begeleiding van het bouwproces relevant is.” Het samenwerkingsverband heeft onlangs uiteenlopende aspecten van duurzaamheid geïntegreerd in de nieuwbouw van Weener XL. Een ander project met een experimentele inslag is Biobased Boschveld, in opdracht van BrabantWonen, dat zich momenteel nog in de ontwerp- en onderzoeksfase bevindt.

Op steenworp afstand

In het Lab van SPARK Campus staan meerdere machines die voor beide bureaus interessant zijn. „Wanneer je mallen en prototypes nodig hebt, kan het ontzettend handig zijn indien zowat op steenworp afstand een geschikte 3D-printer of 3D-scanner beschikbaar is. En soms komen de machines van pas als er bijvoorbeeld behoefte is aan een presentatiemaquette. Een standaard maquette is minder gangbaar geworden; tegenwoordig zijn digitale modellen meer de standaard”, legt Van den Thillart uit.

Projecten op het gebied van meubelontwerp maken zo nu en dan zijdelings deel uit van alle inspanningen. „Zo hebben we in dat verband toevallig al eens gebruik mogen maken van de machines van SPARK. Van de vrolijke door Kings of Colors beschilderde constructieplaten, die kort na de coronarellen van januari 2021 aan Bossche ondernemers tijdelijk bescherming boden, hebben we demontabele tafels gemaakt. Ze zijn gefreesd met behulp van de Zünd (G3 L-3200). Het mooie is dat op die manier binnen no time onderdelen perfect op maat gemaakt kunnen worden, zodat schroeven en dergelijke niet nodig zijn”, vult Van den Thillart aan.

Netwerk

Door de aansluiting bij het netwerk van SPARK Campus zien Van den Thillart en Van Menzel óók kansen op het vlak van de uitbreiding van hun eigen netwerk. „In het netwerk van SPARK heeft iedere participant bepaalde mogelijkheden en onmogelijkheden. Het bewust opzoeken van de samenwerking betekent vaak dat je kunt leren van elkaars ervaringen en deskundigheid. Wij zijn op onze beurt ook graag bereid onze kennis en vaardigheden te delen. Dat sprake is van een connectie met diverse onderwijsinstellingen zien we als een extra pluspunt. Samenwerken met JADS, de Avans Hogeschool en KW1C opent weer nieuwe perspectieven. Verder acht ik het in educatief opzicht zeker niet ondenkbaar dat een aantal van onze medewerkers in de toekomst aanschuift bij een van de workshops”, aldus Van den Thillart.