Alle berichten

De toekomst van bouw samen vormgeven

09 januari 2024
De toekomst van bouw samen vormgeven

JAJO, (voorheen Janssen de Jong Groep) uit Den Bosch, is een groep bouwgerelateerde bedrijven die het nieuwe, circulaire fundament wil leggen in een veranderende (bouw)wereld. Dit doet zij onder meer met innovatieve projecten zoals het Houtlab en de inzet van haar dochteronderneming New Horizon Urban Mining. Net als SPARK legt JAJO de focus op slimme technologie en duurzame toepassingen

Closing the circle, together

Louis Camps, directeur Wonen bij JAJO, vertelt waarom JAJO is aangehaakt bij SPARK: “Onze missie is Closing the circle, together. Dit doet JAJO samen met haar dochterondernemingen, die actief zijn in alle fasen van de vastgoedcyclus. Wij ontwikkelen, bouwen, onderhouden, herstellen en oogsten; samen sluiten we de materiaalkringloop.” Maar er is volgens Louis meer nodig om de noodzakelijke verandering in de vastgoedsector aan te jagen. “Alleen samen komen we verder. Daarom zoeken we verbinding met de hele keten: partners, leveranciers, opdrachtgevers en collega-bouwbedrijven. En dus ook met SPARK, waar we samen met onderwijs, andere bedrijven en onderzoekspartners worden uitgedaagd om de toekomst van de bouw vorm te geven.”

Grote lach

De eerste keer dat Louis de techniekspeeltuin van SPARK binnenliep, kreeg hij een grote lach op zijn gezicht. “Samen met een aantal medewerkers was ik bij SPARK voor een inspiratiesessie. Ik was meteen onder de indruk van de mooie projecten waarmee ze bezig waren; het zoemt er van de inspiratie en innovatie! Zodoende raakten we met elkaar in gesprek over het partnerschap. Wij hebben innovatie hoog in het vaandel staan en lopen graag op de troepen vooruit. Daarom zagen we direct een mooie rol voor JAJO als partner weggelegd.”

Gastcolleges

Vlak voor de zomer is het partnerschap officieel beklonken. De komende tijd wordt er een concrete invulling aangegeven. Louis: “Alle dochterondernemingen gaan hun kennis en expertise op het gebied van duurzaamheid en circulariteit inbrengen, bijvoorbeeld door het geven van gastcolleges. Bij de ontwikkeling van Houtlab in Nieuwkuijk hebben we de nieuwste circulaire en biobased ontwikkelingen op het gebied van houtbouw ingezet. Onze ervaringen delen we graag: welke skills heb je hiervoor nodig en wat komt er nog meer bij kijken?” Het Urban Mining Collective is een andere showcase waar Louis trots op is: “Dit is een netwerkorganisatie die waarde creëert uit de sloopafvalstroom van donorgebouwen. Hoogwaardig hergebruik zien wij als de toekomst. Daarom slopen wij niet, we oogsten. Wij zien dus geen sloophout, maar nieuwe kozijnen of tafels. Door onze kennis over dit nieuwe model te delen willen we versnelling realiseren in de transitie naar een circulaire bouweconomie.”

Innovatietafels

Een samenwerking komt natuurlijk van twee kanten. Wat hoopt JAJO uit het partnerschap te halen? Louis: “Wij hebben binnen JAJO een team opgericht – Innprove – dat zich richt op innovatie binnen al onze dochterondernemingen. Zij werken ideeën uit om duurzamer te bouwen of waarmee onze klanten kosten besparen. Dit team koppel ik graag aan SPARK. Zij kunnen hier volop experimenteren met de hightech faciliteiten in het Makerslab en hun digitale future skills upgraden.” Daarnaast kijkt Louis ernaar uit om deel te nemen aan de innovatietafels. “Ik laat me graag inspireren en breid onze connecties graag uit. De mooiste dingen maak je immers samen!”