We leven in een lineair economisch systeem waarbij we grondstoffen onttrekken aan de aarde volgens de ‘take-make-waste’ manier. Gelukkig zijn er nieuwe manieren die gericht zijn op een circulair systeem, zoals het ‘rethink-redesign-recycle-recovery’ model. In dat circulaire systeem gooi je niets meer weg en staat hergebruik voorop. Je sluit de kring. Met wat er is, creëer je waarde.
The Challenge
De uitdaging van Close the Loop is om op een circulaire manier nieuwe producten te ontwikkelen die bijdragen aan een betere wereld. Binnen de onderstaande categorieën waren plannen in te dienen:
- Verpakkingsmateriaal: is verpakkingsmateriaal milieuvriendelijker te maken?
- (Bouw)Afvalstromen: kan er minder afval (op de bouwplaats) terecht komen?
- Free Zone: kunnen alledaagse producten ingepast worden in een circulaire economie?
Het verloop van de challenge
Van alle inzendingen kregen, na een eerste selectie en een expertsessie, zes personen de kans om binnen hun categorie de winnaar te worden. De finalisten waren gedurende de Challenge Day bezig om hun idee, prototype, businesscase en presentatie te vervolmaken met hulp van professionals uit het veld.
We moeten van praten naar doen! In mijn werk binnen de bouw heb ik met veel enthousiasme multidisciplinaire teams gewerkt aan het realiseren van werkelijke innovatie.
Drie personen uit het bedrijfsleven vormden samen de jury van de challenge. Van links naar rechts zijn dit:
- Harmen van Heist, medeoprichter van Rural Spark BV. Hij heeft een onderneming neergezet waarmee ze duurzame energie oplossingen bieden aan voornamelijk Afrika. “Vanaf de oprichting ligt de focus op het realiseren van tastbare oplossingen die mensen ook daadwerkelijk gebruiken, waardoor grote uitdagingen behapbaar worden. Als het tastbaar en echt wordt, kunnen mensen aanhaken en zo kunnen nieuwe oplossingen en systemen ontstaan.”
- Esther Donders, (tot voor kort directeur procurement Heijmans en) vanaf 1 december associate partner bij Boer & Croon. In haar werk binnen de bouw heeft ze met veel enthousiaste multidisciplinaire teams gewerkt aan het realiseren van werkelijke innovatie. Zo zijn er daadwerkelijke resultaten behaald op het gebied van bijvoorbeeld het verminderen en verduurzamen van verpakkingsmaterialen en afvalstromen.
- Gijs Derks, manager innovatie regio zuid Van Wijnen. Hij is verantwoordelijk voor de duurzaamheidstrategie in zijn regio, waarbij 0% afval in 2025 hoog op het lijstje staat. Al een aantal kwartalen is Van Wijnen bezig met reduceren van afval op de bouwplaats door betere recycling, maar ook het hogerop in de keten voorkomen van het ontstaan van afval.
Deelnemers van de challenge
Van alle aanmeldingen zijn er zes finalisten overgebleven, die we kort voorstellen. Van links naar rechts zijn dit:
- Dries Habraken, food innovator bij Jack Blue in Eindhoven, die de waarde in en uit de cacao keten van boon tot chocolade reep weet te halen met thee. Met dit onderwerp deed hij met de challenge mee.
- Bas op ten Berg, gespecialiseerd in elektromechanische prototyping en nieuwe technieken uit Den Bosch. Hij bracht zijn idee in van een Slimme Regenton om de eco-footprint te verkleinen met Internet of Things (IoT).
- Annelies Bolijn, Industrieel Product Ontwerper en Werktuigbouwkundige uit Enschede. De Doggy (dinner) plate was haar idee dat ze heeft ingediend voor Close the Loop.
- Robbert Fransen, Innovation Designer die een ecosysteem voor de bouw in gedachten waarbij samenwerking aan een circulair model centraal stond.
- Judith Mingers, studente Food Innovation aan de HAS-hogeschool in ’s-Hertogenbosch diende haar idee voor een compacte (zwerf)afvalgrijper in. Op de Challenge Day werd ze bijgestaan door Vincent Serpenti.
- Eline Bobbe, studente industrieel product ontwerpen aan de Hogeschool in Rotterdam diende haar idee in voor Tricup, een driehoekvormige koffiebeker zonder plastic deksel.