Alle projecten

“Samen met ruim 130 partijen werken we aan het toekomstbestendig maken van onze leefomgeving”

“Samen met ruim 130 partijen werken we aan het toekomstbestendig maken van onze leefomgeving”

Nederland kent grote maatschappelijke uitdagingen in de leefomgeving, waaronder woningnood, verouderde infrastructuur en effecten van klimaatverandering. De ontwerp-, bouw- en technieksector levert een grote bijdrage aan de oplossingen voor deze uitdagingen. De productiviteit moet nu fors omhoog om de uitdagingen in de leefomgeving voor 2030 tijdig waar te maken. Het programma ‘Toekomstbestendige Leefomgeving: Transitie naar Emissievrije, Circulaire en Klimaatbestendige Gebouwen en Infrastructuur’ wil een zodanige impuls geven aan de modernisering van de sector, dat er een noodzakelijke versnelling, opschaling en cultuuromslag plaatsvindt. De oplossingen voor de maatschappelijke uitdagingen resulteren daarbij ook in een substantiële bijdrage aan het duurzaam verdienvermogen van Nederland.

Meer bouwen met minder mensen

We moeten veel meer bouwen en onderhouden met steeds minder mensen. Dit moet betaalbaar en daarnaast ook zoveel als mogelijk circulair en/ of met biobased materialen. Dit vraag om nieuwe methodes en technieken, maar ook om een cultuuromslag en het opleiden en begeleiden van de mensen die dit moeten gaan doen.

In het programma is SPARK Campus met name actief in het onderdeel ‘ecosystemen’, met focus op Human Capital om de mensen, technieken en methodes te ontwikkelen waarmee we de innovaties en het geleerde op grotere schaal toe kunnen gaan passen en te borgen. 

We moeten veel meer bouwen en onderhouden met steeds minder mensen. Dit moet betaalbaar en zoveel mogelijk circulair en/of bio-based. Hoe gaan we dat doen? Dat antwoord zoeken we samen.

Johan Treur

Wat levert het op?

Het programma Toekomstbestendige Leefomgeving richt zich op het (door)ontwikkelen van circulair en biobased bouwen en datagedreven assetmanagement, het opschalen van de industrialisatie binnen de sector gericht op het verhogen van efficiency, productiviteit en het reduceren van faalkosten en de bouw van een goed-functionerend, zichzelf versterkend, innovatie-ecosysteem door het initiëren van nieuwe aanpakken rondom leren, samenwerken in de keten en structureel innoveren in de ontwerp-, bouw- en technieksector.

Concreet werken we in dit onderdeel van het programma gezamenlijk met de andere regionale innovatiehubs aan:

Wat leren we van dit project?

Kennisontwikkeling op gebied van:

VITA PURA, werelds eerste biomimicry huis, van Lydia Fraaije. Waarin natuurlijke processen en structuren worden nagebootst om duurzame oplossingen te creëren voor de gebouwde omgeving, een mooie inspiratie plek voor hoe het ook anders kan.

Alleen ben je sneller, samen kom je verder

In het gehele programma zijn 130 partijen direct betrokken. Daarnaast zijn er een veelvoud indirect betrokken. In regio Zuid werken we intensief samen met een impactproject in de Helmond, Nieuw Brandevoort, waar de komende 10 jaar zo’n 2.500 woningen worden gebouwd. In het onderzoekstraject binnen NGF TL liggen nu innovatieve plannen voor minimaal 55 grondgebonden woningen en 60-90 appartementen (circulair, biobased & industrieel). Consortiumpartners zijn: Stichting Brainport Smart District, Hendriks Bouw en Ontwikkeling (+ gelieerde bedrijven), Mivi Holding BV, Gemeente Helmond, Woonbedrijf, Wocom, Compaen, Cedrus Vastgoed Ontwikkeling B.V., B-Happy realisatie B.V + gelieerde bedrijven, Pauwert Architectuur B.V. en SPARK Campus. 

Hoe gaan we verder?

De ontwikkelde methodes en aanpakken, zetten we na het project ook voort. Als de innovatiehub voor regio Zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg), hebben we een groot gebied te ontsluiten, met een grote versnippering aan initiatieven en bedrijven. Het goed-functionerend, zichzelf versterkend, innovatie-ecosysteem zal dan ook zeker nog verder uitgebouwd moeten worden om niet alleen de koplopers en de early adoptors te bereiken, maar daar ook de early majority en de late majority aan toe te voegen.