Stel je voor: een duurzame behuizing die niet alleen warmtepompen en airco’s verfraaien, maar ook de akoestiek verbeteren én een bijdrage leveren aan een groenere toekomst. Samen met Van Delft Groep, Kuijpers, Jaga en ShapeService brengen we deze visie tot leven in het project ‘Artco for Airco’.
Met behulp van 3D-printtechnologie, gebaseerd op gerecyclede en biobased materialen, combineren we innovatie en esthetiek. Dit project gaat verder dan techniek; het laat zien hoe creatieve oplossingen de functionaliteit én uitstraling van de gebouwde omgeving kunnen vernieuwen. Samen bouwen we aan een duurzame toekomst, één innovatieve print tegelijk.
Onaantrekkelijk èn geluidsoverlast
Hoewel warmtepompen efficiënt en milieuvriendelijk zijn, veroorzaken ze aanzienlijke geluidsproblemen in woonwijken. Dit geluidsoverlast, variërend van een constant gebrom tot trillingen en andere mechanische geluiden, tast de leefkwaliteit van bewoners aan en roept weerstand op tegen de installatie van warmtepompen. Daarnaast zijn de buitenunits vaak visueel onaantrekkelijk en passen ze niet goed in het straatbeeld, wat leidt tot esthetische bezwaren.
Tijdens onze projectbezoek presenteerde Tijmen Huetink van ShapeService de technische mogelijkheden waarmee we het vervelende geluid van airco’s en warmtepompen zouden kunnen dempen. Hoewel we pas in het beginstadium zijn van dit traject, wordt nu al zichtbaar wat de potentie is van 3D printtechniek in combinatie met hergebruik van materialen.
3D-printen met circulaire en biobased materialen
Het doel van het project is het ontwikkelen van een innovatieve, 3D-geprinte behuizing voor warmtepompen en airco’s die zowel geluidsreductie als esthetische verbeteringen combineert. Dankzij de vormvrijheid van 3D-printtechnologie kunnen we geavanceerde akoestische dempingen integreren en tegelijkertijd ontwerpen die visueel aantrekkelijk én functioneel zijn. Door gebruik te maken van circulaire en biobased materialen creëren we een duurzame oplossing die geluidsoverlast drastisch vermindert en perfect aansluit bij de esthetiek van de omgeving.
Wat leren we van dit project?
- De mogelijkheden van 3D printing technieken, toegepast in de gebouwde omgeving
- Hergebruik van materialen en toepassing van biobased materialen
- Akoestisch dempende vormgeving
- Betaalbaarheid van innovatieve nieuwe concepten
- Samenwerking tussen partijen uit de techniek met arbeidsbesparende technologische oplossingen toegepast bij partijen in de bouw- en installatietechniek
Alleen ben je sneller, samen kom je verder
Door samen te werken met onze netwerkpartners komen we verder, ieder van ons brengt zijn eigen expertise en enthousiasme mee in het project.
- Kuijpers brengt sectorinhoudelijke kennis van installatietechniek in en helpt mee met het testen en valideren van de prototypes. Daarnaast zetten zij hun netwerk in om een eventuele proeflocatie te vinden (bijv. een gemeente of eigen kantoor ‘Gebouw vol Energie’). Zij dragen financieel bij om de ontwikkelingskosten van een eerste prototype te dekken.
- Van Delft brengt sectorinhoudelijke kennis in van installatietechniek en helpt mee met het testen en valideren van de prototypes. Daarnaast zetten zij hun netwerk in om een eventuele proeflocatie te vinden (bijv. een woningcorporatie). Zij dragen financieel bij om de ontwikkelingskosten van een eerste prototype te dekken.
- JAGA brengt sectorinhoudelijke kennis in en specifieke kennis over de mogelijke producten waarvoor de ombouwen gemaakt zullen worden. Daarnaast stelt JAGA haar experts en testfaciliteiten ter beschikking t.b.v. akoestisch slim ontwerp en akoestische testen. Zij dragen financieel bij om de ontwikkelingskosten van een eerste prototype te dekken.
- Shapeservice draagt zorg voor het ontwerp en de realisatie van het eerste prototype van de ombouw.
- SPARK Campus heeft het consortium gevormd, het vraagstuk ontleed tijdens een Innovation Dinner en begeleidt het samenwerkingsverband. Daarnaast stelt SPARK haar robotprinter en benodigde labfaciliteiten beschikbaar.
Hoe gaan we verder?
Zodra het prototype gereed is, brengen we de resultaten naar de markt en zoeken we naar potentiële opdrachtgevers en afnemers die willen bijdragen aan de verdere ontwikkeling. Diverse partijen hebben al interesse getoond en zien de innovatieve ombouw als een uniek ‘cadeau’. Denk aan bewoners van een appartementencomplex die overlast hebben ervaren tijdens een renovatie, of studenten in een flatgebouw die worden beloond voor duurzaam gedrag, zoals het scheiden van afval. Hiermee wordt de oplossing niet alleen functioneel, maar ook een waardevolle bijdrage aan maatschappelijke verbinding en waardering.