Alle projecten

“Met 3 TransitieHubs op weg naar één Brabantse Leven-Lang-Ontwikkelen aanpak”

“Met 3 TransitieHubs op weg naar één Brabantse Leven-Lang-Ontwikkelen aanpak”

Op verschillende fysieke plekken in Noord-Brabant worden TransitieHubs ontwikkeld waar deskundigen van kennisinstellingen, bedrijven en lerenden een learning community vormen om te ontdekken welke kennis en vaardigheden op alle niveaus (mbo, hbo, wo) en voor alle typen talenten nodig zijn om specifieke competentieknelpunten rond specifieke transitiethema’s op te lossen. Dit wordt vertaald in (nano)scholingsmodules die via het scholingsplatform Brabant Leert gratis aan lerenden beschikbaar worden gesteld. De beoogde eerste TransitieHub houdt zich bezig met vraagstukken op het gebied van de energie- en grondstoffentransitie. 

De formule voor de TransitieHubs is geïnspireerd op de ervaringen bij bestaande Brabantse hybride leeromgevingen zoals de SPARK Campus in Den Bosch, een succesvolle learning community en moderne werkplaats voor innovatief vakmanschap voor alle partijen op het gebied van de transitie industrieel en circulair bouwen. Deze formule gaan we doorontwikkelen, toepassen en oefenen op 3 fysieke plekken in Noord-Brabant. De 3 locaties vallen onder de TransitieHub Energie, maar hebben elk hun eigen transitiethema: energievraagstukken op het gebied van installaties in Breda, circulair bouwen in ‘s-Hertogenbosch en batterijtechnologie in Eindhoven. De doorontwikkeling moet ertoe leiden dat de formule straks toepasbaar is op veel meer TransitieHubs op alle mogelijke plekken binnen het bedrijfsleven in Brabant.

Enorme maatschappelijke uitdaging

De energietransitie staat voor een enorme uitdaging met betrekking tot maatschappelijke, technische en economische aspecten. Het is noodzakelijk om veel mensen beschikbaar te hebben die (technologische) innovaties toepassen in de praktijk om de overgang naar een emissievrije, circulaire en klimaatbestendige leefomgeving te realiseren. Het tekort aan vakmensen die de energietransitie kunnen uitvoeren is alleen erg groot. In Brabant wordt geschat dat er tot 2030 een tekort van tien- tot vijftienduizend extra mensen, alleen al op mbo-niveau, zal zijn. De urgentie en de doelstellingen van het Klimaatakkoord maakt de arbeidsmarkt voor beroepen rondom de energietransitie nog krapper dan in andere sectoren. Zonder extra arbeidskrachten zullen de doelstellingen dan ook niet gehaald worden. Bovendien volgen de technologische innovaties en andere vernieuwingen zich zo snel op, dat kennis en vaardigheden voortdurend moeten worden bijgeschoold om de ontwikkelingen bij te houden en de kloof in vaardigheden te dichten.

Leven Lang Ontwikkelen (LLO) wordt landelijk wel gestimuleerd, maar in veel sectoren komt het in de praktijk onvoldoende van de grond. Met dit project brengen we verandering in.

Op de TransitieHubs worden competentieknelpunten rond transitiethema’s op één fysieke plek per thema samengebracht (circulaire bouw, installatietechniek, batterijtechnologie). Daar werken kennisinstellingen, bedrijven en organisaties voortdurend samen aan innovaties en nieuwe kennis en vaardigheden, die vervolgens in scholingsmodules worden omgezet en via Brabant Leert beschikbaar worden gesteld. 

De TransitieHub Energie zal vooralsnog op 3 plekken in Brabant worden ontwikkeld (Breda, Eindhoven en ‘s-Hertogenbosch), maar het aantal mogelijke TransitieHubs en het aantal transitiethema’s en competentieknelpunten is in principe onbeperkt. De aanpak kan eenvoudig op andere locaties worden toegepast. En ook alle scholingsmodules die in de TransitieHubs worden ontwikkeld zijn volkomen schaalbaar en kunnen bijvoorbeeld ook naar groepen werknemers van Brabantse bedrijven worden gebracht.

“In de LLO Katalysator werken we gelijktijdig aan een samenhangend Brabants LLO-aanbod energie- en materiaaltransitie voor professionals & bedrijven in bouw & techniek, een samenwerkend netwerk van aanbiedende partijen en een up-to-date team van faciliteerders hiervoor. We bouwen hiermee aan een levend lerend netwerk van professionals.”

Emile Quanjel

Eén scholingsmodel voor alle werkende Brabanders

Het project is een essentiële stap in onze grotere ambitie om één Brabantse LLO-aanpak te ontwikkelen. Dit wil zeggen: één scholingsmodel waarmee alle werkende Brabanders op alle onderwijsniveaus (mbo, hbo, wo) over alle transitieonderwerpen alle soorten korte scholingsmodules in eigen regie kunnen volgen, en dat volledig gratis voor lerenden. 

Het scholingsaanbod komt via Brabant Leert beschikbaar voor alle werkende Brabanders en het reguliere onderwijs. Door deze structurele en toegankelijke LLO-aanpak leveren wij een grote bijdrage aan het oplossen van competentieknelpunten en arbeidstekorten bij bedrijven en organisaties rond de huidige transitiethema’s.

Wat leren we van dit project?

Kennisontwikkeling op gebied van:

Alleen ben je sneller, samen kom je verder

Door samen te werken met onze netwerkpartners komen we verder, ieder van ons brengt zijn eigen expertise en enthousiasme mee in het project.

Hoe gaan we verder?

Vanuit de 3 ontwikkelde transitiehubs en een gestandaardiseerde werkwijze ten behoeve van LLO, verder ontwikkelen van de Brabants leercultuur en het wegnemen van competentieknelpunten rondom transitiethema’s.