Op 5 Februari hebben we vanuit de SPARK Campus in een werksessie, twee nieuwe projecten gepresenteerd en een stap verder gebracht. Dit deden in de LocHal Tilburg met meer dan 40 partners uit Limburg, Zeeland en Brabant – als een van de activiteiten van EN Zuid Circulair Bouwend.
Binnen het programma EN Zuid Circulair Bouwend (CB) Home | Circulair bouwend zijn we als SPARK Campus primair bezig met de verbinding van de diverse projecten op de materiaaltransitie in relatie tot de skills ontwikkeling van bestaande en nieuwe professionals. Streven is om in alle projecten die vanuit EN Zuid CB voor het partnernetwerk worden ontwikkeld de noodzakelijke skillsontwikkeling als vast onderdeel op te nemen. Geen technische innovatie zonder een sociale innovatie – het gaat primair of en hoe werknemers in de dagelijkse praktijk Biobased Circulair Industrieel en Digitaal kunnen werken.
We werken vanuit de SPARK Campus aan een complementair inhoudelijk programma voor en met onze partners en het netwerk. Voorbeelden zijn oa. het Nationaal Groeifonds Project Toekomstbestendige Leefomgeving – Ecosystemen ( Ecosysteem – Toekomstbestendige Leefomgeving) met Innovatieve Impactprojecten (150 woningen Nieuw Brandenvoort) en de LLO Katalysator Transitiehubs Energie – waar we in co-creatie LLO modules en Leerlijnen ontwikkelen voor Biobased Circulair Bouwen Brabant Leert TransitieHubs Energie – Techniekcoalitie Brabant.



Op 5 Februari hebben we daar twee nieuwe projecten aan toegevoegd. Ieder in een ander stadium van ontwikkeling.
Het eerste project is nog in een pril stadium en wordt in samenwerking met de bedrijven uit het Netwerk Conceptueel Bouwen Conceptueel ontwikkelen en bouwen | Betaalbaar wonen | Netwerk Conceptueel Bouwen (NCB) ontwikkeld. Het project heeft als werktitel: De Componenten Boulevard. Een volgende ontwikkelstap op de Concepten Boulevard Conceptenboulevard – Vind het woningconcept bij jouw bouwvraag. Doel van dit project is om bestaande en nieuwe gebouwcomponenten (gevelelementen, dak elementen, trappen etc.) zodanig in kaart te brengen en te ontwikkelen dat deze beter bruikbaar en uitwisselbaar worden in bestaande concepten, maar ook in tal van andere situaties – zoals bijvoorbeeld renovatieprojecten. Er is een grote behoefte aan gebouwcomponenten die duurzaam ontworpen en toepasbaar zijn. Duurzaam in materiaalgebruik – meer hernieuwbare materialen. Duurzaam in gebruik en hergebruik – losmaakbaar & remontabel ten opzichte van andere gebouwcomponenten. Toeleveranciers die hierop willen innoveren kunnen participeren willen we faciliteren en op basis daarvan concrete stappen zetten tot meer duurzame gebouwcomponenten. In de loop van de komende weken gaan we hiervoor de eerste activiteiten organiseren.
Een tweede project betreft het faciliteren van (MKB)-bedrijven en hun medewerkers op het zetten van concrete stappen om biobased circulair en industrieel & digitaal te werken. Waar moet je als ondernemer of medewerker starten als je concrete stappen wil zetten hierin? Hoe ga ik bijvoorbeeld om met de CSRD en wat heeft dit voor gevolgen voor mijn organisatie en samenwerking met anderen? Hoe krijg je inzicht in waar je als bedrijf staat, welke mogelijke aanpakken, methodes of technieken beschikbaar & realistisch zijn om te gebruiken? En wat betekent dit voor de skills van medewerkers? Het project ontwikkeld hiervoor een praktische menukaart en concrete begeleiding op ontwikkelroutes. Om genoeg impact te hebben trekken we hierbij vanuit de 3 provincies gezamenlijk op, vanuit de regionale innovatiehubs: KI Netwerk Circulair Bouwen Zeeland Home – Circulair Bouwen Zeeland , Circular Design Group / Volantis Engineering, architecture and consultancy group – Volantis en SPARK Campus. We gebruiken elkaars ervaringen en ervaringen vanuit landelijke trajecten – ondersteund door TNO Human Capital Ecosysteem – Toekomstbestendige Leefomgeving). Hiermee bouwen we tevens aan een betrouwbaar, up-to-date en werkbaar regionaal netwerk van organisaties voor (MKB)-bedrijven om met hun de goede hands-on ontwikkelstappen te zetten. Het netwerk van regionale innovatiehubs is – als ontwikkelinfrastructuur – een noodzakelijke basis voor bedrijven om te kunnen ontwikkelen en gebruik te kunnen maken van de meest passende en optimale begeleiding en voorzieningen.



Op 5 Februari hebben we vooral zaken opgehaald over de goede randvoorwaarden en ondersteunende partijen om deze projecten in een volgende ontwikkelfase te krijgen. In de komende weken willen we concreet aan de slag met partners uit ons netwerk die hierin in ontwikkelvraag hebben.
Zoek contact als je wil participeren of een concrete vraag heb. En hou onze nieuwsbrieven en andere oproepen in de gaten om op de hoogte te blijven of actief mee te doen.
Johan Treur / j.treur@hellonewday.nl / 06 55758973
Emile Quanjel / quanjelemile@gmai.com / 06 53493236