Circulair Bouwen Betaalbaar maken
In gesprek met BrabantWonen
Bert Wagt en Örjan Game van BrabantWonen hebben een aantal jaren geleden de missie omarmd om de gebouwde omgeving zoveel mogelijk circulair en biobased te maken. Technisch kan er al veel, maar het is voor een woningcorporatie natuurlijk zaak om dat ook nog betaalbaar te houden. Mede daarom zijn ze partner van SPARK Campus. Omdat ze geloven in samenwerking op gebied van de benodigde innovatie en skillsontwikkeling op dit vlak.
Circulair en biobased bouwen in de praktijk
Bij SPARK Campus houden we ervan om het vooral in de praktijk te doen. Juist daarom zijn de voorbeelden van Bert en Örjan zo interessant. Zij proberen het zoveel als mogelijk gewoon te doen. Dit doen ze met inspirerende en wat grotere projecten als Biobased Boschveld, waar we al eerder over schreven. Maar ook in de kleinere praktijkvoorbeelden zitten veel interessante aspecten en learnings.
50% kostenreductie door hergebruik van materialen
Bij SPARK Campus zijn we ervan overtuigd dat het hergebruik van materialen op termijn zeker zo’n 50% kostenreductie zou moeten kunnen opleveren. Dat lukt namelijk ook in andere sectoren als partijen afval en reststromen als nieuwe bronmaterialen gaan zien. In de bouw is deze tendens gelukkig ook aan het ontstaan, maar de uitdaging is vaak dat het hergebruik nu nog duurder is dan gebruik van ‘virgin materialen’. Dit heeft meerdere oorzaken, die we middels innovatie hopen op te lossen.
Het kan wel!
Ondertussen zijn er al wel steeds meer mooie voorbeelden die aantonen dat het wel kan! Zo heeft BrabantWonen bij de sloop van de flats in Boschveld 21 galerijhekken ‘geoogst’ om deze opnieuw te gaan gebruiken in een ander nieuwbouwproject in Den Bosch. Eerst hebben ze de galerijhekken laten inventariseren door de architect en gekeken welke bewerkingen nodig zijn om de hekken passend te maken voor het nieuwe project.
Op basis van de maatvoering in het nieuwe gebouw, moest het hekwerk worden aangepast door een staalconstructiebedrijf. Dit betrof het versmallen van het hekwerk, het realiseren van een koker erop voor de vervanging van de houten reling en het aanbrengen van nieuwe bevestigingspunten.
Tevens moest het materiaal volledig schoongestraald worden, moest het worden geschopeerd met ZinkAL en waren 2 nieuwe lagen poedercoating nodig.
CO2 reductie én kostenreductie!
Ondanks deze benodigde bewerkingen, berekende BrabantWonen bijna 3.000 kg minder CO2 ten opzichte van de aanschaf van volledig nieuw hekwerk. Tevens is het hele hekwerk 25% goedkoper dan de geraamde kosten voor aanschaf van volledig nieuw hekwerk. Daar worden wij bij SPARK Campus nou echt blij van!
De criticasters zullen zeggen dat een hekwerk misschien nog relatief gemakkelijk is om te oogsten en te bewerken voor hergebruik. Dat klopt misschien, maar het vraagt wel om logistieke inrichting, opvragen extra offertes, samenwerking met andere ketenpartners, etc. Kortom, het is toch bewerkelijker dan de traditionele route bewandelen. Met name door dit gewoon te doen, leer je waar je tegenaan loopt. Hiermee leert een organisatie als BrabantWonen, maar ook haar toeleveranciersketen om op een andere manier te denken en te gaan werken.
Groot denken, begint met kleine stappen!