Menno Rubbens, projectontwikkelaar en directeur van Cepezed projects, is een pionier in de bouwsector. Hij deelt zijn inzichten over de toekomst van bouwen. In dit interview bespreekt hij de uitdagingen, de noodzaak van innovatie en digitalisering, en hoe zijn aanpak een verandering teweeg kan brengen in de manier waarop we gebouwen ontwerpen en realiseren.
“Ik hou van ‘non standaard’ – het moet uitdagend genoeg zijn qua onderwerpen en qua mensen. Hou van techniek en digitalisering en wat dit aan nieuwe mogelijkheden met zich mee brengt.”
Menno staat bekend om zijn innovatieve benadering van architectuur. Hij zoekt voortdurend naar manieren om bestaande grenzen te verleggen en nieuwe technologieën te integreren in zijn werk. Zijn passie voor techniek en digitalisering opent deuren naar ongekende mogelijkheden binnen de bouwsector.
Welke pijnpunten uit het vak pak je aan?
“De bouw is nog steeds prototypisch en risicomijdend, zowel voor ontwerpers als voor uitvoerders. Te veel een ‘hit and run’ mentaliteit – iets bouwen en dan weer door naar het volgende. Niet zo innoverend als nodig en verwacht. Het gebouw moeten we benaderen als een ‘bouwdoos’ – als product, voor een belangrijk deel in de fabriek gemaakt en op de site gemonteerd.”
Menno legt de vinger op de zere plek in de bouwsector: een gebrek aan innovatie en een afkeer van risico’s. Zijn aanpak, waarbij gebouwen worden benaderd als modulaire producten die grotendeels in de fabriek worden vervaardigd, biedt een oplossing voor deze problemen. Dit vermindert niet alleen de bouwtijd, maar verhoogt ook de kwaliteit en duurzaamheid van het eindproduct.
Wat heeft volgens jou de eerste prioriteit in jouw vakgebied als het gaat om verandering en verduurzaming?
“Zorgen dat we grip krijgen en houden op CO2-emissie in relatie tot het geheel, tot de hele cyclus. Gebruik maken van goede gereedschappen of methodes om hier zicht en grip op te krijgen. We zijn nog te veel reactief – maken nog te weinig gebruik van data.”
De bouwsector moet meer proactief worden in het aanpakken van milieuproblemen. Menno benadrukt het belang van het beheersen van CO2-emissie gedurende de gehele levenscyclus van een gebouw. Dit vereist de ontwikkeling van betere tools en methodes om inzicht te krijgen in deze emissies en effectief te kunnen handelen.
Wat zijn concrete learnings die je van plan bent te delen?
“Realiseren dat als je wil blijven bestaan met je bouwbedrijf, dat vooral de kwaliteit om zich aan te passen aan en in te spelen op de onzekere toekomst essentieel zijn. Wendbaarheid is key.”
Een belangrijk inzicht dat Menno wil delen is dat duurzaamheid niet alleen gaat om het bouwen van iets dat lang meegaat, maar ook om het vermogen van een gebouw om zich aan te passen aan toekomstige veranderingen en onzekerheden. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn cruciaal voor de duurzaamheid van de bouwsector.
Waarom moeten mensen zich aanmelden voor de NANO Module?
“We laten de theorie en praktijk daadwerkelijk zien – op verschillende manieren, in relatie tot elkaar en met praktische voorbeelden. Ben je daarnaar op zoek – kom!”
Menno nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de NANO Module. De modules bieden een diepgaand inzicht in innovatieve bouwmethoden, ondersteund door concrete voorbeelden en praktische toepassingen. Het is een kans om te leren van experts en de kennis direct toe te passen in de praktijk.
Conclusie
Menno Rubbens van Cepezed is een voorloper op het gebied van innovatieve en duurzame bouwmethoden. Zijn benadering, waarbij techniek en digitalisering centraal staan, biedt oplossingen voor de huidige uitdagingen in de bouwsector. Door deel te nemen aan de NANO Modules kunnen professionals leren hoe ze deze innovaties kunnen toepassen om de kwaliteit en duurzaamheid van hun projecten te verbeteren. Mis deze kans niet om geïnspireerd te worden en je kennis te verbreden met inzichten van een expert als Menno Rubbens.
Schrijf je vandaag nog in voor de NANO Module en ontdek hoe je jouw bedrijf kunt transformeren met de nieuwste inzichten en strategieën.