Alle berichten

Ik bouw aan de toekomst en neem mee: Mycelium, kurk, rioolslib, stro, ….

11 juni 2024
Ik bouw aan de toekomst en neem mee: Mycelium, kurk, rioolslib, stro, ….

Circulariteit is nu belangrijker dan ooit vanwege de toenemende schaarste aan grondstoffen, de hoge CO2-uitstoot van traditionele bouwmethoden, en de noodzaak om klimaatverandering tegen te gaan.

Door circulair te bouwen, kunnen we gebouwen ontwerpen die flexibel en aanpasbaar zijn, waardoor ze langer meegaan en makkelijker te onderhouden en te renoveren zijn. Dit lost problemen op zoals de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en de afvalberg die steeds groter wordt.

Circulair bouwen draagt bij aan een duurzamere toekomst door de ecologische voetafdruk van de bouwsector aanzienlijk te verkleinen en helpt tevens om kosten te besparen op de lange termijn door efficiënter gebruik van materialen.

Maar waar begin je?

Circulair en biobased bouwen is 1 van de thema’s waar SPARK Campus zich op richt. Om dit aan te jagen, heeft SPARK sinds 2023 de Nature Building Kit van Company New Heroes ‘geadopteerd’. Deze eye-catcher staat bij de ingang van SPARK opgesteld, zodat alle bezoekers dit miniatuur huis van biobased materialen kunnen bekijken. We gebruiken deze kit echter voor verschillende doeleinden.

Inspiratie

De kit is een uniek middel om mensen te inspireren. Zo kunnen de partners van de learning community van SPARK Campus de kit inzetten tijdens bijvoorbeeld een MT bijeenkomst waarin we ze uitdagen om biobased materialen in hun roadmap op te nemen.

Ook is de kit inmiddels al ingezet door Heijmans en KW1C in het SDG paviljoen in de Brabanthallen bij een groot event dat in 2 dagen tijd door zo’n 20.000 studenten werd bezocht.

De kit reisde ook al eens naar een event van Club van Duurzaam Doen via wie we overigens ooit met de Nature Building Kit in aanraking zijn gekomen. Het leuke aan deze kit is dat men in aanraking komt met materialen die nu al zijn gecertificeerd en op grotere schaal beschikbaar zijn, maar ook met materialen die nog in de innovatiefase zitten. Op die manier inspireren we partijen ook alvast vooruit te kijken. Dankzij de QR codes op de materialen komen mensen op de site waar ze veel meer achtergrondinformatie over de materialen kunnen vinden.

Kortom, steeds meer partners van de Learning Community gebruiken de kit om collega’s, studenten of andere betrokkenen te inspireren om met biobased materialen te gaan bouwen. Ben jij nog geen partner van de learning community van SPARK, kijk hier voor de mogelijkheden.

Onderwijs

Ook voor onderwijsdoeleinden is de kit goed te gebruiken. Van basisonderwijs tot aan professionals. In dat kader gaat de kit ook regelmatig op reis. Onlangs was Ivo van de Thillart van Buro Kade nog op pad met de kit bij basisschool De Kameleon.

Samen met Maurits Hilwig van de Rabobank verzorgde hij een gastles over nieuwe manieren van bouwen met snel hernieuwbare materialen.  De kinderen gingen aan de slag met een ontwerpopdracht waarin ze een huis mochten ontwerpen met drie materialen uit de Nature Building Kit.

Het resultaat was onder andere een moskee van kurk, met zeewierwanden en rioolslib pannen of een gebouw in de vorm van zeewier met gebruik van paprikaresten, oude spijkerbroeken en zwart gebrand hout.

Zelf aan de slag met biobased bouwen?

SPARK organiseert regelmatig open workshops om je te inspireren aan de slag te gaan met biobased bouwen. Laat je ook inspireren tijdens onze workshop op 4 juli.