Alle berichten

Hoe versnel je digitalisering in de bouwsector?

05 juni 2024
Hoe versnel je digitalisering in de bouwsector?

Dat was de onderzoeksvraag waar SPARK in samenwerking met JADS mee aan de slag ging in 2 deelonderzoeken. Claudia Zucca en Werner Liebregts van JADS presenteerden donderdag 23 mei tijdens een lunchwebinar de tussentijdse resultaten van hun onderzoeken (onderaan vind je de video opname van het webinar).

Toegevoegde waarde van digitalisering meer zichtbaar maken

Een belangrijke uitkomst van deelonderzoek 1 is dat digitalisering steeds meer de norm is geworden in de sector, maar dat managers het pas daadwerkelijk toepassen als ze de toegevoegde waarde ervan inzien. Dat zien ze echter nog lang niet altijd. Het is een middel en geen doel op zichzelf, dus logisch dat managers terughoudend zijn met het investeren in dergelijke innovaties als ze het nut ervan (nog) niet inzien. Werk aan de winkel dus.

Belangrijke factoren en causale verbanden daartussen

In het opvolgende onderzoek keek JADS naar alle actoren en factoren die van invloed zijn hierop. Uit de voorlopige resultaten van het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat duurzaamheid in combinatie met marges erg belangrijke factoren zijn. Het verraste de aanwezigen met name dat de eerstgenoemde factor zo dominant bovenaan stond. Naast deze 2 factoren zijn natuurlijk veel meer factoren die elkaar beïnvloeden. Wat interessant is, is om vanuit alle opgehaalde data te analyseren hoe de verschillende factoren (71 in totaal) elkaar precies beïnvloeden. Dit biedt bijvoorbeeld inzicht aan beleidsmakers aan welke ‘knoppen ze kunnen of zouden moeten draaien’ om bepaalde uitkomsten te realiseren. Het biedt ook handvatten voor bijvoorbeeld aannemers die voorop willen lopen.

Link naar de resultaten en het webinar

Het onderzoeksteam is bezig met de verdere analyse van alle opgehaalde data. Meer resultaten verwachten we eind dit jaar te kunnen presenteren.

Hierbij een link naar de rapportages van de tussentijdse resultaten: https://regionaalbouwenaanhumancapital.nl/kennisproducten/hub-zuid/1219/