Dat de bouwsector voor enorme uitdagingen staat, is een gegeven. Maar hoe we die uitdagingen op gaan lossen, is nog een vraag. Om antwoorden te vinden, bundelen SPARK en Avans Hogeschool al 10 jaar hun krachten. Anita van Pol, directeur van de Academie voor Duurzame Gebouwde Omgeving bij Avans: “De maatschappelijke opgave is leidend in het onderwijs dat we aanbieden.”
Inzetten op vernieuwing
Na een studie fiscaal recht en een jarenlange carrière bij onder andere de Belastingdienst, koos Anita in 2013 voor een managementfunctie in het onderwijs. Bij Avans Hogeschool nam ze de taak op zich om het financiële onderwijs te vernieuwen. Anita: “Op dat moment wist ik veel over het vak, maar weinig over het onderwijs. Toen ik drie jaar geleden de overstap maakte naar de bouwafdeling binnen Avans, was dat precies omgekeerd. Inmiddels heeft de bouw mijn hart veroverd.”
Als directeur nam Anita de taak op zich om de curricula te vernieuwen en het onderwijs klaar te maken voor de toekomst. Ze veranderde de naam van de academie om de focus op duurzaamheid te benadrukken en introduceerde het motto ‘Building better people. Building a better world.’ Ze vertelt: “Natuurlijk leren studenten nog steeds de traditionele vaardigheden die ze nodig hebben in de bouw. Maar ze leren ook nieuwe bouwmethoden, gebruiken data en ICT en maken kennis met innovatie en duurzame bouwmaterialen. We willen ze opleiden om te verbinden, te vernieuwen en samen te werken.”
Samenwerking met SPARK
Die samenwerking zoekt Avans zelf ook op, bijvoorbeeld met SPARK. Anita: “In 2014 was wijlen Paul Rüpp, destijds voorzitter van het College van Bestuur van Avans, één van de oprichters van SPARK. Tien jaar later zijn we nog steeds actief betrokken. Zo kunnen studenten gebruikmaken van de geavanceerde technologieën in het Lab en inspiratie opdoen met kennissessies. Zowel studenten als docenten zien er de meerwaarde van in.”
Dit heeft al een paar interessante projecten opgeleverd. Anita: “Een mooi voorbeeld van een project waarbij we de faciliteiten van SPARK hebben gebruikt, was de bouw van het WikiHouse. Dit is een huis dat bestaat uit losse onderdelen en dat je zelf – als een bouwpakket – samenstelt. Het WikiHouse staat momenteel in Oss, maar komt op termijn richting Den Bosch. Voor een ander project hebben studenten meegewerkt aan een brug die gemaakt is van gebruikt consumentenplastic en geprint is met de 3D-printer van SPARK. Bijzondere samenwerkingen waarin je de kracht van verbinding duidelijk ziet.”
Anita herinnert zich een mooie quote die het belang van zo’n samenwerking onderstreept: “Confucius zei ooit: ’Vertel het me en ik zal het vergeten. Laat het me zien en ik zal het onthouden. Laat het me ervaren en ik zal het me eigen maken.’ Deze quote omschrijft precies waarom het zo belangrijk is dat onderwijs meer is dan alleen lessen volgen. We willen dat studenten hun vaardigheden meenemen in hun hele carrière. Door het ze te laten ervaren, is die kans het grootst.”
Studenten hard nodig
Het zijn juist deze initiatieven die studenten motiveren om te kiezen voor een opleiding in de bouw. Anita: “Demografisch gezien verwachtten we een daling van 4 procent in het aantal studenten dat we mogen verwelkomen. Maar bij onze opleidingen nemen de aantallen juist toe. Ik hoop dat dit doorzet. Niet omdat we per se willen groeien, maar omdat we voor een enorme maatschappelijke opdracht staan in de bouw. Als samenleving hebben we de studenten hard nodig.”
Mede daardoor koos Anita ervoor om de maatschappelijke opgave leidend te maken in het onderwijs van Avans. Ze vervolgt: “Eén miljoen extra voordeuren, bestaande huizen energieneutraal maken, circulair bouwen: de uitdagingen zijn te groot om deze alleen aan te gaan. Daarom zijn we continu op zoek naar verbinding. Verbinding met bedrijven, het Centre of Expertise binnen of buiten Avans en andere opleidingen zoals werktuigbouwkunde, data & ICT en social studies, die we hard nodig hebben om meer te doen op het gebied van de industrialisatie van de bouw. Maar ook door gastsprekers uit te nodigen of bedrijfschallenges van SPARK te koppelen aan de minoren van Avans. Dat inspireert.”
Agenda’s afstemmen
Voor de toekomst hoopt Anita die verbinding nog sterker aan te gaan. Ze sluit af: “Om de maatschappelijke opgave aan te gaan, moeten we de agenda’s van de hele sector op elkaar afstemmen. Met onderwijs, onderzoek, overheid en bedrijfsleven. Daar zijn we druk mee bezig. Maar we willen ook inzetten op een leven lang leren. Als je slaagt voor je opleiding, houden de ontwikkelingen immers niet op. Daarom willen we de skills meegeven om op zoek te gaan naar nieuwe kennis en verbinding. Hopelijk helpt dat om nog meer tempo te maken.”
Wil je ook samenwerken met studenten en andere bedrijven om zo meer te bereiken? Breng dan je challenge in! Dan zetten we samen de schouders onder jouw uitdagingen. Laat een berichtje achter en we nemen contact met je op.